Att köpa bil

Det är inte helt enkelt att bara köpa en bil. Ju mer kräsen man är och ju längre tid man har behov av bilen, desto mer måste man tänka på. Om det bara är en bil som behövs för en dag behöver man antagligen inte vara fullt lika noga. Men vad är egentligen viktigt att tänka på när man ska köpa en bil?
Att tänka på vid bilköpet
En sak som alltid är viktig att se till är att man köper en bil som inte är anmäld stulen. Det är också klokt att undersöka om bilen är besiktigad, samt om skatt med mera är betalt. Om bilen inte är nyligen besiktigad kan det vara bra att åka till närmaste besiktning och göra en sådan. De allra flesta bilhandlare brukar gå med på att man gör det under till exempel en provkörning så länge man står för kostnaden på egen hand.
När man ska köpa en bil är det alltid klokt att se till att man provkör den och går igenom den ordentligt. Det är till exempel alltid bra att man tittar under motorhuven, testar vindrutetorkare, kollar igenom däcken och tar en titt i serviceboken innan man beslutar sig för att köpa bilen. Om man hittar skador eller fel som inte säljaren nämner kan man antingen begära att säljaren åtgärdar dem eller så kan man begära ett prisavdrag.
Ekonomi och bilköp
Att köpa en bil kostar pengar. Det kan man inte komma ifrån. Om man som privatperson köper en bil kan man antingen välja att betala kontant, eller så kan man köpa bilen på kredit eller med ett billån. Ett företag kan också betala kontant eller utnyttja ett företagslån via långivare som Capcito eller liknande. Det kan vara klokt att tänka på att man inte köper en bil som man inte har råd med. Det är inte bara bilinköpet som ska göras utan man måste också ha råd att betala bilskatt, service, försäkring, drivmedel med mera.
Om något går snett
Ibland kan det hända att ett bilköp går snett. Det kan till exempel vara så att man som köpare är så glad över sin bil och missar att gå igenom den ordentligt. Det kan också finnas fel som plötsligt visar sig ett kort tag efter köpet. Köper man en ny bil finns det i stort sett alltid olika garantier på bilarna men är det däremot en begagnad sådan hos ett företag är det inte lika självklart att ha garanti. Men om ett fel plötsligt skulle visa sig inom bara några dagar brukar det alltid bli som så att man kallar det för ett ursprungligt fel. Då kan man helt enkelt kontakta säljaren för att se hur denne ställer sig till felet. Om säljaren inte vill göra något kan man kontakta Allmänna reklamationsnämnden för att få hjälp.