Bra däck en förutsättning för säker bilkörning

Att byta från sommardäck till vinterdäck är en självklarhet för de flesta bilförare men väldigt få inser att man även bör hålla koll på hur slitna däcken är genom att regelbundet mäta mönsterdjupet. År 2005 släppte Trafikverket tillsammans med polisen en rapport som visade att 3 av 10 bilar i Sverige kör runt med dåliga däck. Då däcken är den enda kontaktytan en bil har med marken så spelar det ingen roll hur bra bil man har, om däcken är dåliga ökar bromssträckan och chansen att klara en undanmanöver är betydligt mindre.

När är det dags att byta däck?

Lagen säger att du måste ha ett mönsterdjup på minst 1.6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäcken men Trafikverkets rekommendationer är betydligt högre än så. Vi byter ut våra däck regelbundet och vi har valt däck från Däckia för att kunna erbjuda högsta möjliga säkerhet. Högkvalitativa däck med ordentligt mönsterdjup är en enkel och billig lösning för den som vill kunna köra säkert. Att köra med gamla däck är olagligt men att använda riktigt bra däck är det som verkligen gör skillnad om olyckan skulle vara framme och man blir inblandad i oförutsedd händelse i trafiken.

Bra däck är viktigt för alla trafikanter

Oavsett hur erfaren bilförare man än är så är det omöjligt att styra ordentligt när man inte längre har något grepp mot underlaget. Genom att regelbundet undersöka däcken och se till att de håller måttet gör man både sig själv och sina medtrafikanter en tjänst. Det är inte bara för sin egen skull som man ska ha ordentliga däck, om något oväntat inträffar och man plötsligt måste få stopp på sin bil eller göra en undanmanöver så kan bra däck rädda både dig och övriga passagerare i bilen. Att se till att ha ordentliga däck är att ta sitt ansvar när man är ute i trafiken.

monopoly