Tips när du vill ta körkort

När du äntligen tar det första steget in i körkortsvärlden har du säkerligen en hel del mixade känslor. Du kan känna dig både spänd och nervös, samtidigt som du är exalterad att äntligen få sätta igång. Här har vi samlat de bästa tipsen för att du ska lyckas få ditt kort så fort som möjligt.

Övningskörning ofta och så mycket som möjligt

Det spelar ingen roll om du väljer att övningsköra på en körskola eller om du kör privat. Att köra mycket och ofta är en grundsten för att du ska lyckas med ditt körkort. Om du har möjlighet är det alltid bra att kombinera körskola med privat körning. Att köra privat skiljer sig en del från körskola med en utbildad trafiklärare. Vid privat körning kommer du t.ex. att behöva genomgå en handledarutbildning tillsammans med personen som du ska övningsköra med. Väljer du däremot en trafikskola Uppsala eller på annan ort behöver du endast skriva in dig för att komma igång. På Trafikverket kan du läsa mer om de olika reglerna.

Vänta inte med teorin

Vi förstår att det kan kännas tråkigt att behöva öppna den där körkortsboken som ser både svår och alldeles för tjock ut för att vara intressant, men det är viktigt att du börjar med teorin så fort som möjligt. När du är ute i trafiken kommer du att stöta på väldigt mycket av det som du kommer att lära dig om i teorin och du kommer således att klara av praktiken mycket bättre. Bland annat så kommer du att kunna känna igen skyltar på ett annat sätt, men även få uppleva händelser och lära dig att hantera dessa direkt.

Appar kan hjälpa dig på vägen

Har du svårt för att sitta och lusläsa i en bok så finns det många andra sätt som du kan lära dig teorin på. I dag finns det mängder med olika appar som kan komma till stor användning för ditt körkort. Vissa appar kostar, medan andra är helt gratis.

Kör upp när du själv känner dig redo

Det är inte helt ovanligt att körskolor pushar sina elever till fler körlektioner, även om eleven själv känner sig helt redo att testa på uppkörningen. Försök att känna efter själv hur bra du ligger till och våga lita på dig själv och din förmåga. Känner du dig van och säker i trafiken finns det ingen anledning att vänta. Att kugga vid första uppkörningen är inte heller ovanligt. Skulle du göra det kommer du bara att lära dig av dina misstag och då vet du även vad du behöver öva lite mer på. Kuggar man kan det vara bra att titta på om det var teorin eller uppkörningen som man inte lyckades med. Du behöver inte göra om uppkörningen enbart för att du inte lyckades med teorin, och vise versa.

monopoly